Γλυκό πέργαμο

Προέλευση: Θεσπρωτία

Συστατικά

  • 35 κομμάτια φλούδας περγαμόντο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζας

Εκτέλεση

Ξύνουμε τα περγαμόντα ελαφρά στον τρίφτη. Πρέπει να ξύσουμε το πολύ εξωτερικό μέρος, για να φύγει το αιθέριο έλαιο που τα πικρίζει. Κρατάμε, δηλαδή, μόνο τις φλούδες. Μπορούμε να τις αφήσουμε στο σχήμα τους ή να τις τυλίξουμε και να τις στερεώσουμε με οδοντογλυφίδα. Βάζουμε τις φλούδες σε βραστό νερό να πάρουν δυο-τρεις βράσεις. Τις βράζουμε τρεις-τέσσερις φορές, σε άλλο κάθε φορά νερό που βράζει, για να ξεπικρίσουν και δοκιμάζουμε το τελευταίο νερό για να δούμε αν ξεπίκρισαν. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη και την αρμπαρόριζα μαζί με λίγο νερό και τις φλούδες, και βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει. Όταν αφρίσει, είναι έτοιμο, δεμένο. Το αφήνουμε να κρυώσει για να δούμε αν θα νερουλιάσει, και τότε θα το βράσουμε πάλι λίγο, για να δέσει. Το φυλάμε κρύο σε γυάλινα βάζα που τα έχουμε ζεματίσει και σκουπίσει με σιδερωμένη πετσέτα.

Αρχή της σελίδας