Γλυκό μελιτζανάκι

Προέλευση: Αθήνα

Συστατικά

  • 1 κιλό μικρά μελιτζανάκια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 550 ml νερό
  • χυμό μισού λεμονιού
  • γαρίφαλλα ολόκληρα
  • αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρά ψημένα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα μελιτζανάκια και με ενα μυτερό μαχαιράκι χαράσουμε μια σχισμή που να χωράει ένα αμύγδαλο. Τα βάζουμε στον ασβέστη  για 1 ώρα, τα ξεπλένουμε σχολαστικά και τα ρίχνουμε σε σκέτο νερό που βράζει για 5'. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε ξανά σε καινούριο βραστό νερό να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε κρύο νερό για 1 ώρα. Τα απλώνουμε πάνω σε πετσέτες και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά τα νερά τους. Βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, τα γαρίφαλα να βράσουν και όταν δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε τα μελιτζανάκια και βράζουμε μέχρι να δέσει πάλι. Τα αφήνουμε ένα 24ωρο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε ώσπου να δέσει τελικά το σιρόπι. Πριν τα σερβίρουμε σε βάζα, βάζουμε στη σχισμή από ένα αμύγδαλο και μπήγουμε ένα γαρίφαλο σε κάθε μελιτζανάκι.

Αρχή της σελίδας