Γλυκό καρυδάκι

Προέλευση: Ξάνθη

Συστατικά

  • 1 κιλό καρυδάκια πράσινα
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • γαρίφαλλα ολόκληρα

Εκτέλεση

Ξύνουμε τα καρυδάκια στον ψιλό τρίφτη ή τα καθαρίζουμε λεπτά-λεπτά με το μαχαιράκι. Τρυπάμε το κέντρο τους από πάνω ως κάτω με μια χοντρή βελόνα του πλεξίματος και τα καρυδάκια όσο μπορούμε πιο πολύ με πιρούνι. Τα βάζουμε σε κρύο νερό για να ξεπικρίσουν, τα αφήνουμε 2 ημέρες και τους αλλάζουμε το νερό δύο τρεις φορές την ημέρα. Τα βράζουμε τρεις φορές, κάθε φορά από λίγο, βγάζοντάς τα με μια τρυπητή κουτάλα και ρίχνοντάς τα σε άλλη κατσαρόλα που ήδη κοχλάζει. Τα σουρώνουμε, τα τοποθετούμε σε κρύο νερό να μείνουν 1-2 μέρες και αλλάζουμε το νερό συχνά. Για να βεβαιωθούμε ότι ξεπίκρισαν, δοκιμάζουμε το νερό. Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει, καρφώνουμε ένα γαρίφαλο σε κάθε καρυδάκι και τα βράζουμε για λίγο στο σιρόπι. Τα αφήνουμε 1 ημέρα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τα βράζουμε ξανά για να δέσουν. Πιθανόν θα χρειαστεί άλλο ένα δέσιμο (τρία συνολικά).

Αρχή της σελίδας