Γλυκό καρπούζι

Προέλευση: Αθήνα

Συστατικά

  • 1 μεγάλο χοντρόφλουδο καρπούζι
  • ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • ασβεστόνερο
  • 3-4 κουταλιές ροδόσταμο
  • αμύγδαλα (αν θέλουμε)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το καρπούζι από την πράσινη φλουδίτσα και το κόβουμε μπαστουνάκια χοντρά όσο το μικρό δάχτυλο. Τα ζυγίζουμε και τα τοποθετούμε στο ασβεστόνερο  για 1 ώρα. Τα ξεπλένεουμε πολύ καλά και τα βράζουμε σε νερό που κοχλάζει μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε κρύο νερό για 1 ώρα. Τα απλώνουμε σε μια πετσέτα να στραγγίσουν καλά. Βράζουμε το σιρόπι με τόση ζάχαρη όσο ήταν το βάρος του καρπουζιού που ζυγίσαμε πριν το βάλουμε στο ασβεστόνερο. Προσθέτουμε 2 1/2 φλιτζάνια νερό για κάθε κιλό ζάχαρης και βράζουμε. Όταν δέσει το σιρόπι, ρίχνουμε το στραγγισμένο καρπούζι και το αφήνουμε να δέσει. Το αφήνουμε ένα 24ωρο, προσθέτουμε το λεμόνι και το δένουμε ξανά. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το ροδόσταμο, αφήνουμε να πάρει μία βράση και το αποσύρουμε. Όταν το σερβίρουμε στα βάζα, αν θέλουμε, βάζουμε λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα και ψημένα.

Αρχή της σελίδας