Λουκάνικα με πράσο

Συστατικά

  • 5 κιλά χοιρινό κιμά χοντροκομμένο 
  • 1 κιλό χοιρινό λίπος
  • χοιρινά έντερα
  • 2 κιλά πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κόκκινη πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • λίγο κύμινο
  • λίγο μπαχάρι τριμμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε ελαφρώς τα πράσα. Προσθέτουμε στον κιμά τα μπαχαρικά, τις πιπεριές, το αλάτι και τον ανακατεύουμε καλά με τα πράσα. Πλένουμε σχολαστικά τα έντερα, τα στραγγίζουμε και δένουμε κόμπο στη μία τους άκρη. Στην ανοιχτή πλευρά τους προσαρμόζουμε ένα χωνί, τα γεμίζουμε με τον κιμά και τα δένουμε κόμπο. Στη συνέχεια τα δένουμε σε σχοινί και τα κρεμάμε να στεγνώσουν για περίπου 15 ημέρες, σε σκιερό, αεριζόμενο και χωρίς υγρασία χώρο, μακριά από σκόνες και έντομα. Η εξωτερική θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 7-8°C.

Συμβουλές

Όταν κρεμάμε τα λουκάνικα, για να μην πλησιάζουν τα έντομα, τα αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο. Ο παλιός τρόπος διατήρησης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι να τα αφήσουμε να στεγνώσουν για 1 μόνο εβδομάδα, να τα τεμαχίσουμε σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια να τα τηγανίσουμε ή να τα ψήσουμε ελαφρά. Τα βάζουμε σε πήλινο δοχείο σκεπάζοντας τα με το λίπος τους και τα αφήνουμε να παγώσουν σε κρύο μέρος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να τα διατηρήσουμε όλο το χειμώνα.
Αρχή της σελίδας